Historisch Museum Haarlemmermeer

Polder pioniers

25% korting op de toegangsprijs
 

Historisch Museum Haarlemmermeer
Waar Cruquius Museum vertelt over de droogmaking van het Haarlemmermeer, gaat Historisch Museum verder met de algemene geschiedenis van deze 160 jaar jonge polder. Bekijk de historische objecten, werktuigen, foto’s, film en geluidsfragmenten. En maak kennis met de pioniers die de polder ontwikkelden van drassige grond tot een rijk landbouwgebied. Historisch Museum biedt jong en oud een leuke en leerzame ervaring.

Wat zie je in het museum?

Je maakt een wandeling door het -op schaal nagebouwde- dorp en leert er over de eerste droogmakingsplannen, de droogmaking en vooral wat daarop volgde. Tijdens het bezoek ontmoet je de vroegste pioniers die het verhaal over de moeilijke start en de verdere ontwikkeling van de voor de polder zo belangrijke landbouw vertellen. Verderop in het museum komt het dagelijkse dorpsleven aan bod. Op het 'marktplein' kan je een kijkje nemen in het café, de kerk, het bankgebouw of de school. Ook de smid, timmerman en kruidenier hebben er hun plek. Voorbij het marktplein wordt het angstige, maar menigmaal ook heroïsche verhaal over de oorlogsjaren in de polder aanschouwelijk gemaakt. De wandeling eindigt bij de polder van vandaag, bij Schiphol en de vele moderne bedrijventerreinen.

Wisselende exposities
Naast de vaste collectie zijn er twee zalen met wisselende exposities. De grote zaal wisselt jaarlijks met een grote thema expositie. Afgelopen thema's waren onder andere 'Naar de grote school' - over onderwijs tot 1945; 'Stad en Land' - over de verstedelijking van de polder sinds 1960; 'Meer boven water' - over 500 jaar watergeschiedenis van de polder; en 'Voor de lieve vrede' - over bezetting, bevrijding en wederopbouw in Haarlemmermeer.
In de kleine zaal is elke drie maanden een nieuwe expositie te zien over een onderwerp dat direct verbonden is aan Haarlemmermeer. Zo zagen we hier tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken van Haarlemmermeerse kunstenaars, topografische kaarten, maar ook een verzameling van reisgidsen, een tentoonstelling waarin Haarlemmermeerders specifieke herinneringen aan de polder konden inleveren.

 

Adres van Historisch Museum Haarlemmermeer


Bosweg 17
2131 LX Hoofddorp

023 5620437
Bekijk de website van Historisch Museum Haarlemmermeer


Bekijk meer in de categorie: Uitgaan, Cultuur, Kunst